Groepen racefiets uitgelegd

Koopadvies

2019-03-26 15:23:00

Groepen racefiets uitgelegd

Shimano, Campagnolo en SRAM zijn de drie meest bekende en grootste merken op het gebied van fietsonderdelen. Onderstaand weergeven we de verschillende groepen van deze merken.

 

10- of 11-speed groep?

De nieuwste groepen worden veelal geleverd met 11-speed versnellingen. Het verschil is heel simpel, bij de 11-groep heb je een krans extra op je cassette. Dit extra kransje helpt bij hoogteverschillen zonder iets in te leveren op vlakke stukken. Je hoeft dan niet te wisselen van cassette wanneer je een berg wilt beklimmen. Echter is dit ook mogelijk met een 10-speed groep. Naar verwachting gaan er ook innovatieve groepen met enkel blad voor op de markt komen. Dit bespaart ook weer gewicht omdat je een shifter , derailleur en minder bladen gebruikt.

Mechanisch of elektronisch schakelen?

Kwalitatief zit er geen verschil tussen de mechanische en elektronische groepen. Echter zijn er wel verschillen. De keuze voor een elektronische groep is vaak vanwege het bedieningsgemak. Daarnaast is de snelheid van schakelen hoger en kun je het schakelen meer naar eigen wens instellen. Elektronisch schakelen wordt door zowel Shimano, Campagnolo als SRAM aangeboden in de groepen uit het duurdere segment.