Keuzehulp: Wielen voor je racefiets

Keuzehulp

2019-05-06 20:29:00

Wielen voor je racefiets

De wielen van je racefiets bepalen voor een groot deel de kwaliteit van je fiets. Goede racefiets wielen kunnen een groot verschil maken in je performance. Maar wat zijn nu de verschillen tussen alle verschillende racefiets wielen? In deze blog beschrijven we de belangrijkste verschillen en helpen we je een keuze te maken voor de juiste wielen voor jouw fiets.

Een wiel van een racefiets bestaat uit een velg, naaf en spaken. Er zijn verschillende eigenschappen die de kwaliteit en toepassing van je wielen bepalen, waaronder het materiaal, het gewicht, de aerodynamische eigenschappen en de velgbreedte en velghoogte. Om een keuze te maken voor een specifiek wiel moet je ook goed nadenken of je tubeless banden wilt gebruiken en welk type remmen je wilt gebruiken. Wij gaan je helpen om hier een juiste keuze in te maken. Onderstaand beschrijven we de verschillende elementen en welke voor- en nadelen deze elementen hebben.

 

 


Het materiaal

Het materiaal van je wielen bepaald voor grote mate de kwaliteit en de prijs. Je kunt hier kiezen tussen aluminium wielen en de luxere variant, carbon wielen. Carbon wielen hebben veel voordelen maar zijn ook significant duurder dan de aluminium variant.

Carbon wielen vele malen lichter dan de aluminium wielen wat een positief effect op de snelheid heeft. Daarnaast zijn Carbon wielen stijver waardoor de wegligging en controle van je fiets verbeterd. Tegenwoordig is de duurzaamheid van carbon wielen gelijk aan die van aluminium wielen, vanwege de komst van schijfremmen. Hierdoor slijt de remrand niet meer. Dit geldt dan ook enkel bij een fiets met velgremmen. Bij velgremmen en een carbon wiel vermindert de remkracht enorm bij slecht weer. En bij een bergroute kan het carbon zelfs overhit raken bij een afdaling wanneer je velgremmen hebt.

Carbon wielen bieden dus veel voordelen maar de aluminium wielen zijn tegenwoordig ook van hoge kwaliteit. De keuze in materiaal hangt dan ook volledig af van het budget dat je te besteden hebt. Het blijft een feit dat een upgrade van je wielen een van de belangrijkste upgrades van je fiets zijn.

 


De velghoogte

Je ziet tegenwoordig steeds meer racefietsen met een hoge velg. De grootste reden van de toepassing van een hoge velg is aerodynamica. De luchtweerstand is veel lager door de sturing van luchtstromen. Een hogere velg heeft niet enkel voordelen, gezien het gewicht ook toeneemt wanneer de velg hoger wordt. Een hogere velg maakt de fiets bij zijwind ook minder stabiel en makkelijk te besturen.

Vaak zie je dat er op vlakke ritten met hogere velgen gereden wordt vanwege de aerodynamica en in heuvels (30 – 50 mm) en bergen met plattere velgen vanwege het lagere gewicht.


De velgbreedte

De velgbreedte bepaald het comfort, aerodynamica en stuurgedrag van de fiets. Tegenwoordig zijn de meeste velgen 19MM breed maar zie je ze steeds vaker in de 21MM variant. Gedurende de jaren zijn velgen steeds breder geworden en deze bredere velgen zijn vaak aerodynamischer dan de oudere dunne velgen. Dit lijkt vreemd maar in combinatie met de juiste band is de luchtweerstand toch minder.

Een band sluit nu eenmaal beter aan op de bredere velg en is dus sneller. Niet onbelangrijk is dat een bredere velg ook comfortabeler rijd zonder snelheid in te leveren. Let wel op bij het aanschaffen van bredere velgen gezien deze niet op alle racefietsen passen. Vaak passen deze bij wat oudere fietsen niet en je ziet de bredere velgen vaak in combinatie met schijfremmen.

Overige eigenschappen

Denk bij het kopen van je nieuwe wielen even goed na of je tubeless wilt gaan rijden of niet. Tubeless rijden is bekend van het mountainbiken maar heeft enorm veel populariteit gewonnen in het wielrennen. Een combinatie van velgen en tubeless banden is vaak aerodynamischer en lichter. Een ander groot voordeel is natuurlijk dat je minder lek zult rijden. Je moet vooraf beslissen of je tubeless gaat rijden omdat dit het type wiel bepaald. Ten slotte moet je bepalen of je met velgremmen of schrijfremmen gaat fietsen. Dit bepaald ook het type wiel dat je nodig hebt voor je fiets.

Kortom, er is dus geen beste algemene keuze. Het hangt af van je budget, het type fietser dat je bent en van de overige eigenschappen van je fiets. Maar aan de hand van bovenstaande punten hopen we je te helpen om de juiste keuze voor jouw fiets te maken.