MTB: Hardtail vs Full suspension

Inspiratie

2019-05-07 15:25:00

Voor iedere fietser en verschillende disciplines zijn er verschillende type MTB’s. Bij deze verschillende type fietsen horen ook verschillende vering systemen. In dit artikel leggen we de verschillen uit om je te helpen bij het maken van een keuze voor fiets. Vaak wordt er gekozen voor een hardtail of een full suspension MTB.

Hardtail mountainbike

De hardtail MTB heeft enkel aan de voorzijde van de fiets vering. In Nederland en België zie deze MTB het meeste rondfietsen. Dit heeft te maken met het relatief platte landschap in deze regio en daarnaast ook met de lagere aanschafwaarde van deze fietsen.

                                                                         Voorbeeld: Canondale F-Si Hi-MOD 1

 

Full suspension Mountainbike

De full suspension MTB heeft aan zowel de voor- als achterzijde vering. De MTB met deze vering systemen bied wat meer comfort op het parcours en biedt meer gelegenheid om sneller af te dalen.

                                                                            Voorbeeld: Cube stereo 160 C:62

 

Er zijn diverse voor en nadelen op te noemen voor de diverse veringsystemen maar om je alvast op weg te helpen hebben we de belangrijkste verschillen in de onderstaande tabel weergeven.

Hardtail

Full suspension

Goedkopere aanschaf

Comfortabeler

Sneller op vlak terrein

Sneller in afdalingen

Minder onderhoud

Minder snel rugklachten

Stuurt directer

Minder risico op vallen

Lager gewicht

Achterwiel slaat niet door door oneffenheden

 

De keuze voor het type vering systeem is dan ook volledig afhankelijk van het type parcours die je verwacht te gaan maken.