Sleuteladvies: Schoenplaatjes monteren en afstellen

Sleuteladvies

2019-05-01 13:32:00

Hoe monteer ik mijn schoenplaatjes

Wanneer je net nieuwe schoenen hebt gekocht om te gaan fietsen moet je zelf nog schoenplaatjes monteren en afstellen. Of wanneer je last hebt tijdens het fietsen kan het opnieuw afstellen van je schoenplaatjes helpen om deze klachten weg te nemen. Een juiste afstelling van je schoenplaatjes is enorm belangrijk om comfortabel en snel te kunnen fietsen. Aan de hand van deze blog helpen wij je om deze zelf te monteren en naar wens af te stellen.

Race schoenplaatjes vs MTB schoenplaatjes

We starten met het verschil tussen racefiets plaatjes en MTB plaatjes uit te leggen. Zoals in onderstaande afbeeldingen te zien is, zijn de racefiets plaatjes groter dan de MTB plaatjes. De kleinere MTB plaatjes zorgen ervoor dat je makkelijker los kunt klikken. De racefietsplaatjes welke groter zijn en vaak op 3 punten vast zitten zorgen ervoor dat jij steviger aan je pedalen vast zit om zodoende de snelheid op de fiets te verhogen.

 

    

Afbeelding 1: Race schoenplaatjes   

 

       

Afbeelding 2: MTB schoenplaatjes

 

Het monteren

Om je schoenplaatjes te monteren adviseren wij je de volgende gereedschappen te hebben:

  1. Inbussleutel 3-4-5 MM
  2. Montageolie/pasta

Stap 1 – invetten en bevestigen moertjes

Het invetten van de moertjes en schroefdraad met een montage vet of olie. Dit is niet noodzakelijk maar wij adviseren dit wel te doen zodat je bij slijtage de oude schoenplaatjes makkelijker kunt vervangen. Draai de moertjes er nu met de hand in en draai ze nog niet helemaal dicht.

Stap 2 - Het bepalen van de positie van de schoenplaatjes

Het is ten eerste erg belangrijk dat de plaatjes precies op de bal van je voet geplaatst worden. De bal van je voet wil je namelijk exact op de pedaalas hebben om zoveel mogelijk kracht te kunnen zetten.

Nu het bepaald hebt hoe ver naar voren of achteren het plaatje onder de schoen komt is het belangrijk om de stand van je voeten te bekijken. Ga rechtop staan en zet je voeten 15 cm uit elkaar en kijk dan of je voeten naar binnen, naar buiten of precies recht vooruit staan. Om zo comfortabel mogelijk te fietsen compenseer je de stand van je schoen naar binnen of buiten om zodoende een natuurlijke houding van je voeten te creëren op de fiets.

Stap 3 – testen en corrigeren

Nu de plaatjes vast zitten is het tijd om te gaan fietsen. Als je tijdens het fietsen ergens ongemak of pijn ervaart betekent dit dat de plaatjes niet goed gepositioneerd zitten. Vaak merk je dit na een wat langere tijd op je fiets aan ongemakken aan je knie. Om je te helpen hebben we onderstaande ongemakken beschreven met de daaraan gerelateerde oplossing:

Pijn locatie

Voorgestelde aanpassing plaatjes

Uitkomst

Voorkant knie Zadel naar boven of naar achteren Been wordt meer gestrekt
Achterkant knie Zadel naar beneden of naar voren Been wordt minder gestrekt
Buitenkant knie schoenplaatje verder naar buiten plaatsen Voet komt verder van de crank
Binnenkant knie Schoenplaatje verder naar binnen plaatsen Voet komt dichter bij de crank
Achillespees Schoenplaatje verder naar achteren plaatsen Krachtpunt voet beter gepositioneerd