CategoriesInformatief

Fiets van de zaak

Een fiets van de zaak in plaats van een auto van de zaak. Fijn voor werknemers die (redelijk) dicht bij kantoor wonen en houden van wat beweging. Daarnaast is het natuurlijk ook veel beter voor het milieu. Echter was het voorheen geen aantrekkelijke optie voor werknemers. Maar sinds 1 januari 2020 zijn de regels voor de fiets van de zaak aangepast. 

Fietsen naar het werk is goed voor het milieu. Daarom heeft het kabinet nieuwe regels opgesteld. Met die nieuwe regels wordt het veel aantrekkelijker gemaakt om een fiets van de zaak te gebruiken. De bijtelling voor een leasefiets is nu gebaseerd op de methodiek zoals bij de bijtelling van een lease auto. Het bijtellingspercentage verschilt wel van elkaar. Voor een fiets van de zaak is dat vanaf 2020 7%. 

De verandering is ontstaan om de regelgeving te vereenvoudigen. Voorheen moesten werknemers belasting betalen over het privégebruik van de fiets. Dat was erg lastig te registreren. 

Zo werkt het

Alleen werknemers die een fiets ter beschikking krijgen van de werkgever krijgen te maken met bijtelling. De werknemer mag naast het woon-werkverkeer de fiets ook voor privé-fietsritten gebruiken. Vergeet niet dat wanneer een werknemer de fiets alleen gebruikt voor het reizen van en naar het werk, is de bijtelling ook van toepassing!

De regeling is dus als volgt. Werknemers moeten jaarlijks 7% van de door de fabrikant vastgestelde consumentenadviesprijs van de fiets bij hun inkomen tellen. Een werknemer met een fiets van de zaak komt niet meer in aanmerking voor de belastingvrije reiskostenvergoeding. De regeling geldt voor alle soorten fietsen. 

Manieren voor de werkgever om fietsgebruik te stimuleren

Het gebruik van de fiets is natuurlijk voor het milieu veel beter dan het gebruiken van een auto. Daarnaast heeft de buitenlucht en beweging vaak ook een positief effect op de werknemer. Werkgevers die hun werknemers willen stimuleren meer te fietsen, hebben in de basis drie manieren om dit te doen. 

  1. Het verstrekken van een fiets. De werknemer wordt dan eigenaar van de fiets. 
  2. Het geven van een vergoeding voor een fiets. De werkgever kan een fiets compleet of voor een gedeelte vergoeden. 
  3. Een fiets ter beschikking stellen. De fiets blijft dan eigendom van de werkgever. 

Meer informatie over een fiets van de zaak is te vinden op Rijksoverheid.