CategoriesReviews

Getest door Fiets.nl: De Rockrider XC 900

Racefietsen, Mountainbikes en E-bikes, alles wordt steeds duurder. Hierin is het prijsverschil met merken die direct online aan de consument verkopen soms zo groot dat het moeilijk uit te leggen is. Afgelopen maanden reedt Fiets.nl een aantal hardtails waarvan de prijs op papier in overeenstemming lijkt te zijn met wat je krijgt. De Rockrider XC 900, afkomstig van Decathlon, is meteen recht op het geld af en is door Fiets.nl beoordeeld.


Je vraagt je misschien af voor wie deze Rock rider precies bedoeld is. De beginner, zou je denken. Vooral omdat je ongelooflijk goed materiaal krijgt voor een “kleine” prijs. Maar mijn gevoel zegt dat de echte beginner beter naar een speciaalzaak kan gaan. Daar betaal je waarschijnlijk meer, maar de ‘educatie’ die je krijgt in de vorm van uitleg en advies is van cruciaal belang om uiteindelijk goed op weg te kunnen. Denk aan simpele dingen als de afstelling van de zitpositie, de instelling van de voorvork, of het in- en uitklippen. Dingen waar je misschien niet aan denkt als je je nieuwe liefde afrekent bij de zelfbedieningskassa.

 

De Rockrider XC 900 is naar mijn mening dan ook vooral voor de ervaren fietser die weet wat hij nodig heeft en rationeel winkelt in plaats van op emotie. De Rockrider is zeker een mooie fiets. Heel gewoon ook. Hij kost 1749 euro. Daarvoor krijg je een volledig carbon frame en een zeer degelijke, complete SRAM GX Eagle afmontage – dus geen gerommel met een goedkope cassette of shifter. Ook op de andere onderdelen is niet bezuinigd. De RockShox Reba RL met eigen lockout is een van de betere vorken in zijn prijsklasse, en de Franse Mavic Crossmax wielen zijn ook solide. Als we de kosten van de afzonderlijke onderdelen optellen, krijg je het frame voor een spotprijs. De fiets weegt net geen 11 kilo: geen vlieggewicht, maar in deze categorie is het heel behoorlijk.

 

In het bos moeten we er nog aan wennen. Keith Bontrager, oprichter van het gelijknamige fiets- en onderdelenmerk, sprak ooit de woorden: “Sterk, licht, goedkoop: kies er twee uit.” In dit geval is dat duidelijk goedkoop en sterk. Het frame maakt een solide indruk. Ook de stijfheid is dik in orde. Als je uit het zadel stapt, wil de fiets meteen vooruit. Een lichtere wielset geeft dit gevoel een extra boost. Tegenwoordig willen we graag dat een frame licht, comfortabel en stijf is. Maar nogmaals, die combinatie vind je bijna nooit in één frame. De basis van de XC 900 is bijzonder stijf, waardoor hij heel direct stuurt. Maar het comfort is laag. Als je over flow trails fietst, houd je het tempo er goed in. Kom je reminsnijdingen of wortels tegen, dan kost het behoorlijk wat moeite om de fiets op het rechte pad te houden. De dikke buizen van de achtervork buigen weinig door en dat voel je.


Decathlon staat erom bekend slim te besparen op details. Zo hebben de Fransen hun eigen lockout bedacht: geïntegreerd in het handvat en los verkrijgbaar voor slechts 30 euro. Je hoeft er maar aan te draaien en de vork veert, of niet. Echt geraffineerd is het niet.


Het systeem heeft de nodige speling en veert soms uit. Maar met wat kleine aanpassingen is de lockout toch een must. De Level T remmen van SRAM voelen krachtig aan. Ze zijn “aan” of “uit”. Maar ondanks dit prettige gevoel is de remkracht beperkt. Prima in Nederland, niet voor alpine ervaringen. De Mavic velgen zijn naar moderne maatstaven vrij smal. De achternaaf heeft een rammel zoals je zelden hoort in deze prijsklasse. Mooi, weer een tientje bespaard op een bel. Andere onderdelen zoals zadel en handvatten zijn erg eenvoudig en niet echt comfortabel.


Iets om op te letten is de maatvoering. De bovenbuis loopt behoorlijk taps toe, ook op het punt waar de zadelpen bevestigd is. Dit maakt de zitbuis en daarmee de framemaat klein. Vergeleken met andere fietsen van dezelfde maat, steekt de zadelpen zo’n 4 tot 5 centimeter uit. Neem bij twijfel een maat groter.

Benieuwd naar het volledige aanbod Mountainbikes op Findyourbike? Klik dan op onderstaande button