CategoriesReviews

Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands fiets?

Een nieuwe racefiets kopen doe je niet zo snel. Hiervoor zal je eerst de nodige kennis moeten op doen. Veel mensen gaan dan ook in gesprek met racefietsers om hun heen om naar hun ervaringen met verschillende fietsen te luisteren. Uiteindelijk zullen veel mensen er toch voor kiezen om een tweedehands racefiets te nemen. Maar hoe zorg je nou dat je de juiste fiets vindt?

Op Findyourbike is een groot aanbod te vinden van nieuwe en tweedehands fietsen, maar zelfs op tweedehands fietsen kan een flink prijskaartje hangen. Je herkent het misschien wel: je hebt geld gespaard om een racefiets te kopen, maar al die mooie fietsen gaan je budget ver te boven. Je bent dus op zoek naar een tweedehands racefiets. Dat is niet erg, mits de fiets goed onderhouden is door de vorige eigenaar. Voordat je een fiets koopt, is het verstandig om hem eens live te bekijken en een proefrit te maken. Is de versnellingsbak nog goed? Hoor je nog piepjes of kraakjes? Staan de wielen nog recht? Als alles goed bevonden is, en je het eens bent over de prijs, is het tijd om de fiets in te laden en tevreden naar huis te gaan. Maar dat is nog niet alles, eerst moet je er ergens een “vinden”.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een tweedehands racefiets?

1. Bepaal de maat
Leuk, al die racefietsen. Maar welke maat heb ik nodig? Een eenvoudige vraag, met een ingewikkeldantwoord. Allereerst is er geen uniforme manier om de maat van een frame te bepalen: sommige merken meten in centimeters, andere in de maten XXS tot XXL. Je lengte speelt een rol, maar ook de lengte van je benen, armen en torso. En dan is er nog de vraag welke zithouding je verkiest: plat in een looppositie of meer rechtop? Maak in ieder geval een proefrit. Na een paar ritten op verschillende fietsen heeft u al een indicatie van welke maten voor u geschikt zijn. Tot slot nog een eenvoudige vuistregel: Als je op het zadel zit, mag het been met de hiel op de trapper niet volledig gestrekt zijn.

2. Geen kras of deuk
Een grote kras of deuk valt op, maar let ook op de kleine dingen. Een carbon frame met een klein scheurtje is al een no-go. Een kleine lakbeschadiging kan gerepareerd worden, maar het mag niet te groot zijn. Controleer daarom het frame en de voorvork zorgvuldig, en controleer de wielen op oneffenheden.

3. Is de fiets in goede staat?
Tijdens een proefrit zult u snel ontdekken of de fiets piept of kraakt. Dit kan erop wijzen dat de lagers of de trappers aan vervanging toe zijn. Het schakelen werkt niet. Het kan een kwestie van afstelling zijn, maar ook van oude kabels. Is de ketting versleten? En hoe zijn de versnellingen? Kijk ook of het stuur goed draait en of de remmen goed werken. Al deze zaken zijn belangrijk. Twijfel je? Doe het dan niet.

4. Probeer te onderhandelen
Je kunt onderhandelen of niet. Als de fiets er niet zo goed uitziet als op de foto’s, kun je misschien onderhandelen over de prijs. Voor een degelijke aluminium racefiets betaal je al gauw minstens 300 euro. Een fiets met Ultegra is nog duurder. Heeft de fiets mooie wielen met hoge velgen? Kijk dan goed of die bij de koop inbegrepen zijn. Zo ja, hoe is de staat? Is hij in goede staat? Dan heb je een heel goede deal.

5. Kennis is macht
Weet u niets van racefietsen? Neem iemand in de arm die dat wel weet en voorkom dat je de verkeerde fiets koopt. Zelfs als je er een proefrit mee maakt, kom je er waarschijnlijk niet achter wat hem of haar opvalt.

Checklist voor u koopt

  1. Draai de wielen en controleer of ze recht staan. Een lichte zijdelingse verschuiving kan nog verholpen worden.
  2. Controleer of de banden niet gebarsten of versleten zijn.
  3. Controleer of de remblokken niet al helemaal versleten zijn.
  4. Controleer of de ketting niet te ver versleten is. Dit kan worden gedaan met een kettingmeter, of door hem naar voren te trekken aan de voorkant van het grote tandwiel. Dit moet niet te ver kunnen gaan.
  5. Controleer het schakelmechanisme. Kunt u alle achterste tandwielen gebruiken? Schakelt hij gemakkelijk aan de voorkant?
  6. Controleer het frame op scheurtjes. Bekende plekken zijn op de zadelpen en waar de buizen bij elkaar komen.
  7. Controleer de kettingbladen. Ze mogen niet te scherp zijn. Een snelle vergelijking met nieuwe laat snel zien hoe versleten ze zijn (zet een foto van een nieuwe cassette op je telefoon).
  8. Controleer de balhoofdlagers. Als je de voorrem inknijpt en de fiets van voor naar achter probeert te bewegen mag er geen speling voelbaar zijn.
  9. Draai het stuur van links naar rechts. Dit moet zonder haperingen kunnen.