CategoriesTips en advies

Beginnen met mountainbiken: 5 tips voor de starter

Mountainbiken wordt alsmaar populairder en vooral starters zien we steeds vaker op de routes verschijnen. Maar waar moet je allemaal op letten als je wil beginnen met mountainbiken? Waar kun je heen en wat trek je eigenlijk aan? Wij leggen het in vijf stappen uit.

Stap 1: de mountainbike

Mountainbikes zijn er in alle soorten en maten. Van vederlichte fietsjes die duizenden euro’s kosten tot fietsen met enorm veel vering en alles wat er tussen in zit. Wanneer je wilt beginnen met fietsen is het niet onverstandig om het eerst eens te proberen. Bij veel populaire mountainbikeroutes (zie stap 4) kun je fietsen huren. Zo kun je eens lekker een dag het bos in zonder honderden euro’s stuk te slaan.

Heb je besloten dat je het leuk vindt en een echte mountainbike wilt aanschaffen? Gaaf, maar waar moet je dan op letten? Ten eerste zijn er twee soorten mountainbikes. Fietsen met enkel voorvering, zoals sommige stadsfietsen ook hebben. Of een luxere variant met vering voor én aan de achterkant. Die laatste fietsen het prettigst. De vering zorgt ervoor dat je minder hobbels voelt en het helpt je ook makkelijker door de bocht en over lastiger terrein te sturen. Nadeel: zo’n veerelement is kostbaar. Een volledig geveerde fiets kost al snel 2000 euro of meer.

Hardtail mountainbike

Full suspension mountainbike

Zo veel? Mountainbiken hoeft gelukkig niet zo duur te zijn. Vanaf ongeveer 600 euro koop je al een heel nette nieuwe fiets. Deze heeft dan vering aan de voorkant en 29 inch wielen. Dit betekent dat ze net zo groot zijn als de wielen in je stadsfiets. Vroeger hadden mountainbikes veel kleinere wieltjes, 26 inch. Het nadeel hiervan is dat je simpelweg minder makkelijk hard gaat.

29 inch links, rechts zoals het vroeger was, 26 inch
Schakelgroepen

Het frame – de basis van de fiets – is normaal gezien gemaakt van aluminium. Koop je een dure fiets dan kan het frame ook van carbon zijn. De belangrijkste onderdelen van een fiets zijn de verende voorvork, de remmen en de onderdelen waarmee je schakelt. De onderdelen zijn meestal van het merk Shimano of SRAM.

Een moderne mountainbike heeft alleen nog versnellingen aan de achterkant. Dat is makkelijk, want dan hoef je nog maar één hendel te bedienen en zo hoef je minder na te denken. De fiets heeft 11 of 12 versnellingen aan de achterkant. Schakelgroepen, zoals de hele set onderdelen bij elkaar heet, zijn er in verschillende kwaliteiten. Van betaalbaar tot duur heten ze:

Schakelgroepen van SRAM:
• SX (goedkoopst)
• NX
• GX
• X01 (AXS)
• XX1 (AXS)

Schakelgroepen van Shimano:

• Alivio (goedkoopst)
• Acera
• Deore
• SLX
• XT
• XTR

Wil je een fiets kopen die direct een aantal jaar mee kan zonder je druk te hoeven maken over hoge onderhoudskosten, dan raden we aan om een fiets met onderdelen van Shimano Deore of SRAM NX te kopen. Deze twee groepsets zijn gemaakt van degelijke materialen en bieden je alles wat je momenteel bij een mountainbike nodig hebt.

Een luxere (lees: duurdere) groepset is in basis vooral lichter. Het schakelen gaat vanaf het moment dat je op de knop drukt totdat de ketting op een ander tandwieltje licht vaak wat sneller en de levensduur van de onderdelen zijn meestal langer. Dat laatste is trouwens geen garantie: hele lichte spullen gaan zeker niet langer mee dan zwaardere basisonderdelen.

De voorvork

Een mountainbike zonder vering is bijna niet meer te vinden. De vering maakt het feitelijk een stuk makkelijker. Fijn dus! Een eenvoudige vork heeft binnenin een stalen veer, net als bij je auto. Bij luxere vorken wordt dit vervangen door olie en lucht. Een stuk lichter. Ook kun je dan meer instellingen zelf bepalen. Voor een beginner is dit direct behoorlijk ingewikkeld. De vorken met olie en lucht vind je meestal terug op fietsen vanaf ongeveer 1000 euro.

Waarom wil je zo’n olievork? Deze voorvorken dempen veel beter waardoor je minder door elkaar geschud wordt. Ook kun je zelf beter bepalen hoe goed de vork mee moet helpen. Dit kan namelijk per persoon en parcours behoorlijk verschillend zijn.

Remmen

Alle fietsen hebben tegenwoordig schijfremmen. Deze zijn er in mechanische uitvoering, met een kabeltje. Maar de meeste remmen werken op olie. Opnieuw, net als bij je auto: kies altijd voor een versie op oliedruk. Dit werkt beter.

Remschijven zijn de norm.
Waar koop ik een fiets?

Er zijn talloze fietswinkels en merken. Natuurlijk kun je een tweedehands fietsje op de kop tikken op ons platform of via het forum van Fiets. Ook zijn er merken die louter online fietsen verkopen. Marktleider hierin is Canyon. Ook Rose en YT zijn grote spelers. Let op: deze fietsen zijn vaak lekker betaalbaar, maar je krijgt maar beperkt hulp bij het uitkiezen van het juiste model en de maat. Ook moet je de fiets nog (beperkt) monteren (uitleg). Enige technische kennis is dus vereist.

Weet je helemaal niets, dat is niet erg. Maar dan raden we aan om een goede wielerspeciaalzaak in de regio uit te kiezen en je nogmaals goed voor te laten lichten. Kies altijd de juiste maat, en niet toevallig een maatje kleiner omdat deze nog in de winkel staat. Smoesjes als ‘ik heb een maatje kleiner genomen want deze stuurt sneller’ gaan niet op. Als die maat kleiner de juiste was geweest dan was het niet ‘een maat kleiner’.

Klik hier om verder te lezen en de andere 4 stappen te doorlopen!

Dit is een artikel van fiets.nl