Findyourbike is ontstaan uit ergernis. Toen Nick Rossou (33) op zoek was naar een andere racefiets, stoorde hij zich aan de gebrekkige online mogelijkheden om te vinden wat hij zocht. Op Marktplaats.nl kon je bijvoorbeeld niet filteren op groepsets of model en zag hij tussen alle advertenties door zijn zoekopdracht nauwelijks nog terug. Op de sites van diverse fietsenwinkels was dan weer niet te vinden of de fiets die hij zocht op voorraad stond en was sowieso alleen de voorraad van de betreffende winkel te vinden. De leveranciers boden ook al geen soelaas. Daar was alles over de nieuwste collecties te vinden en als je geluk had trof je een dealeroverzichtje. Maar waar de gewenste fiets in de juiste maat te vinden was, bleef een zoektocht, om over info over overjarige modellen nog maar te zwijgen. Een compleet overzicht van alle sportieve fietsen, van alle merken, nieuw of gebruikt, was er gewoonweg niet.
Eureka-moment
Voor Nick volgde op deze irritante ervaring een eureka-moment. Met zijn achtergrond als e-commerce marketeer en zijn ervaring met platforms als Bol.com, Amazon en Alibaba zag hij mogelijkheden een platform voor fietsers te creëren waarop je wél makkelijk je volgende fiets kunt vinden. Of een mooie aanbieding van een fietscomputer, helm, groepset of een knappe wielset. De eisen waaraan zijn platform moest voldoen, waren op zich simpel. De site moest fietsers, maar ook fietsenwinkels, op een makkelijke manier met elkaar in contact kunnen brengen. Met als doel dat zowel het zoeken als het verkopen een comfortabel proces zou zijn. Zonder de frustraties die hij zelf ervoer. Het benoemen van het doel is het probleem niet, maar bij het bouwen komt natuurlijk wel meer kijken. Zo’n platform staat of valt bij het aanbod. Dus moest er iets komen dat zo gebruiksvriendelijk is dat iedereen het wil gebruiken. En dat is gelukt, zoals te zien is op findyourbike.com. Een website met racefietsen, gravelbikes, mountainbikes, en ook sportieve e-bikes. Fietsaccessoires hebben een eigen plek. Het aanbod komt van particulieren en van fietsenwinkels. Alles is gericht op de sportieve fietser.
Wind mee dankzij corona
Als we iets positiefs moeten noemen aan de COVID-19 pandemie, dan is het dat heel veel mensen zijn begonnen met fietsen. Om van die coronakilo’s af te komen bijvoorbeeld. Of omdat het, sinds ze thuiswerken, makkelijker is om tussendoor even een uurtje op de fiets te stappen. Dat gaf Findyourbike een flinke boost in de bezoekersaantallen. We weten allemaal hoe moeilijk het was, en nog steeds is, om snel aan een nieuwe fiets te komen. Nieuwe fietsen gingen als warme broodjes over de toonbank en nabestellen leverde vaak wachttijden van maanden op. Ook de tweedehandsjes waren niet aan te slepen. Dan is het fijn als je op één plek kunt zien dat de fiets die je zoekt maar in de buurt niet kunt vinden, wél te koop is in die ene winkel een eindje verderop. Of bij een particulier, die hem jaren heeft vertroeteld en die nu toe is aan een upgrade. In het voorjaar verwachten we opnieuw zo’n piek. Als de ‘nieuwelingen’ op zoek gaan naar een beter vervolg op hun eerste instapmodelletje. Of hun partner aanmoedigen om ook eens mee te rijden. Dat levert zowel kopers als verkopers op, want die instapper moet dan natuurlijk een nieuwe eigenaar krijgen. Mooi dat al die liefhebbers op deze manier zo makkelijk met elkaar in contact kunnen komen.
Voor particulieren
Op Findyourbike is het dus mogelijk om je fiets of fietsaccessoires te verkopen. De mensen achter de site helpen je daarbij als je wilt. Er is een chatfunctie en aan de andere kant van die lijn zit altijd een fietsliefhebber. Voor particulieren is verkopen gratis. Je kunt high-res foto’s uploaden en heel makkelijk – maar erg uitgebreid – aangeven wat voor fiets je precies te koop hebt. Voor de kopende partij is dat fijn, want dankzij die uitgebreide filteropties kun je heel specifiek zoeken. Naar een tijdritfiets met hoge velgen en een Ultegra 11-speed groep bijvoorbeeld. Of die speciale Batavus uit de vorige eeuw. Een leuke optie is ook dat je je Strava-account kunt koppelen. Dat geeft kopers meer inzicht in met wie ze te maken hebben. Fanatieke fietsers zijn over het algemeen zuiniger op hun spulletjes, is het idee hierachter. Dat het platform een ontmoetingsplaats voor echte liefhebbers is, zie je terug in het aanbod. Er komen geregeld bijzondere fietsen langs in het aanbod. Vaak custom opgebouwd met mooie onderdelen. Of ex-ploegfietsen, die na het seizoen in de verkoop gaan.
Voor fietsenwinkels
Ook fietsenwinkels kunnen zich aansluiten bij Findyourbike, wat ze overigens al met veel enthousiasme doen. Voor hen zijn er diverse mooie opties. Zo kan hun voorraadsysteem worden gekoppeld, waardoor op de site altijd de actuele voorraad te vinden is. Aansluiting op het veelgebruikte CycleSoftware-systeem is ook simpel te realiseren. Het is zelfs mogelijk een complete shop-in-shop te krijgen. Dan word je al het werk voor je webshop uit handen genomen en heb je met weinig moeite een fraaie digitale showroom. Voor de winkelier erg fijn, want die houdt meer tijd over voor zijn fysieke winkel. Maar ook voor de klant heel prettig, want deze kan ook vanuit Groningen zien dat in Goes zijn droomfiets nog in de juiste maat in de winkel staat. Voor klanten wordt het dan bijvoorbeeld mogelijk om heel makkelijk een afspraak voor een proefrit in te plannen. Voor het maken van de foto’s waren we op bezoek bij Rijwielhandel Van Boxel in Gilze, een van de aangesloten deelnemers van het eerste uur.
Beschermd
Alle advertenties worden door het platform gecontroleerd. Zo voorkomen ze oplichterspraktijken en ben je als koper beter beschermd. Dat gaat nog verder. Er is namelijk ook de optie om de koop te sluiten via een derdenrekening. Dan weet de verkoper dat hij met een serieuze koper te maken heeft en weet de verkoper dat zijn geld pas wordt overgemaakt op het moment dat hij/zij tevreden is met wat hij heeft gekregen. Het hele proces van kopen tot aan de bezorging bij je voordeur kan ook nog worden gevolgd via een track&trace optie.
Comfortabel zoeken en verkopen
Aan advertenties doen ze niet op Findyourbike. Je kunt zelfs niet eens betalen om hoger in de ranglijst te komen, zoals op Marktplaats wel gebeurt. Dat is een bewuste keuze. Het vinden van je nieuwe racefiets moet zo makkelijk mogelijk gaan. Als je de filteropties goed gebruikt, krijg je alleen die fietsen te zien die aan jouw eisen voldoen. De mensen achter Findyourbike zijn het platform begonnen uit passie voor het fietsen. Ze proberen dan ook zelf ook zoveel mogelijk met de fiets bezig te zijn. Zo deden ze met hun eigen team al eens mee aan Alpe d’HuZes. Nick is zelf liefhebber van zowel de racefiets als de mountainbike.
Toekomstplannen
Het platform is nu uitgerold in het Nederlands, maar de plannen om internationaal te gaan, liggen al klaar. Het is tenslotte tegenwoordig niet meer zo ingewikkeld om een fiets of een paar mooie wielen op te sturen. Dus waarom zou je geen deal sluiten met een Duitse medefietser, als die toevallig precies de mountainbike heeft staan die jij zoekt. Verder is het team bezig met het ontwikkelen van een eigen keurmerk. Waarbij je jouw gebruikte fiets door een aangesloten dealer laat keuren voordat je hem te koop aanbiedt. Dan weet een koper direct dat hij geen kat in de zak koopt, dat maakt de verkoop ook weer een stukje vertrouwder.
Samenwerking
Zoals gezegd is Fiets magazine partner geworden van Findyourbike. Dat ga je terugzien op zowel het platform van Fiets als dat van Findyourbike. Die plannen worden komende tijd verder uitgewerkt. Denk bijvoorbeeld aan de optie om onder de reviews van Fiets direct te zoeken naar waar die geteste fiets in jouw maat nog te koop is. Of andersom, je vindt een mooie fiets op Findyourbike en kunt direct doorklikken naar de review van dat model. Er zit van alles in het vat. In 2021 vertellen we je er meer over, maar we kunnen alvast wel een tipje van de sluier oplichten. We komen met een Findyourbike Fietschallenge, waarbij we aan een gelukkige winnaar een budget beschikbaar stellen voor de aanschaf van een fiets via het platform. Diegene mag vervolgens meedoen aan The Ride Pyrenees, en in zijn/haar voorbereiding gebruikmaken van een Fondo trainingsplan. Eigenlijk een jaar lang een all-inclusive behandeling. Houd onze sites in de gaten voor meer informatie.
Dit is een artikel uit Fiets 12 geschreven door onze partner Fiets Magazine. Nieuwsgierig naar de rest van de editie? Bestel hem hier!