Liv is het zusje van Giant. Fietsen met een geometrie speciaal voor vrouwen. Het verschil zit ʼm onder meer in een smaller stuur en een kortere zitbuislengte, die ook net wat rechterop staat. Hierdoor ontstaat er een lagere instap en zit je wat rechter op het zadel voor meer comfort. Dit laatste wordt ook geholpen door de relatief hoge balhoofdbuis. Sinds een aantal jaren is er de Avail Advanced-serie met een endurance geometrie voor langere ritten. Findyourbike heeft samen met Fiets.nl deze fiets getest en onze mening hierover gedeeld in dit artikel.
Wij testen de Liv Avail Advanced Pro 2. Er is dus ook een Pro 1. Het verschil? De 1 is afgemonteerd met SRAM Force eTap AXS en Giant SLR 1 wielset, en kost 4999 euro. De Pro 2 wordt afgemonteerd met Shimano Ultegra, altijd goed. De fiets wordt standaard geleverd met een 1134 cassette, wat voor de Nederlandse ondergronden misschien wel wat overdreven is, maar het zegt wel iets over de veelzijdige inzetbaarheid van de fiets. De overige onderdelen zijn van het eigen merk Giant.
Liv Avail Advanced Pro 2
Wat verder opvalt zijn de tubeless 32 millimeter banden en de schokabsorberende DFuse zadelpen, die beide voor extra comfort zorgen. Dit maakt bovendien dat de fiets geschikt is voor allerlei soorten ondergrond, van asfalt tot gravel tot kasseienstroken. Levert dit het echte racegevoel op? Eigenlijk niet. Daarvoor moet je er dan even zelf 25 millimeter bandjes opleggen en eventueel een aantal spacers onder het stuur verwijderen voor een meer racehouding. Of misschien toch voor een model met een race geometrie kiezen.
De Avail als naam gaat al een paar jaar mee. In 2019 is er een nieuwe uitvoering van gekomen. Voor komend seizoen heeft de Advanced Pro 2 nieuwe wielen met heerlijk hoge velgen. Onze testfiets kwam in een chique, ‘kameleon’ kleurschakering van donkerpaars naar donkerblauw met glimmende afwerking. Daar werden wij heel blij van…
Met de ‘dikke’ banden en schijfremmen weegt de Avail Advanced Pro 2 compleet zo’n 8,3 kilogram. Niet heel licht, maar het geeft wel een stabiel gevoel. Mocht er een windvlaag van opzij tegen de 42 millimeter hoge velgen beuken, dan heb je niet meteen het gevoel van de weg geblazen te worden. Als extraatje zit er een RideSense Bluetooth sensor op, een snelheids- en cadansmeter in één. Scheelt weer een metertje op je fiets.
klik hier voor de review van Fiets Magazine
Benieuwd naar het volledige aanbod racefietsen op Findyourbike? Klik dan op onderstaande button