Zou je graag willen beginnen met mountainbiken? Dat snappen wij maar al te goed, want door de bergen fietsen of crossen over bospaden is een hartstikke gaaf. Wel is het vinden van een fiets die bij je past essentieel en waarmee je geen uitdaging uit de weg hoeft te gaan. Daarom geeft Findyourbike jou 5 tips die jou zullen helpen met het vinden van een geschikte fiets.
1. Naar wat voor fiets ben je op zoek?
Op de fietsenmarkt is een gigantisch aanbod aan fietsen. Dit maakt het voor mensen alleen nog maar moeilijker de juiste fiets te vinden. Mocht je alleen in Nederland willen fietsen, dan blijven er 2 keuzes over. Een model met voorvering of een model die volledig van veerring is voorzien.
Een volledig geveerde fiets heeft tussen de 10 en 12 centimeter veerweg. Hoe meer veerweg een fiets heeft, hoe makkelijker je bergaf kan gaan fietsen. Echter maakt dit het bergop wel weer een stuk lastiger. Ben je dus van plan om veel in het buitenland te gaan fietsen, dan is een fiets met veel veerweg niet aan te raden. Het is dus belangrijk om vooraf te bepalen waar je fiets aan moet voldoen en hier een duidelijk plan voor te hebben.
2. Wat voor prijskaartje hangt er aan een mountainbike?
De prijzen van mountainbikes kunnen heel erg verschillen. Wel zijn er verschillende prijscategorieën. Een beginnende fietser kan het best kijken naar fietsen tussen de 600 en 1000 euro. Deze fietsen zijn vaak geschikt om met regelmaat in het bos te fietsen en zijn vaak gemaakt van aluminium. In deze prijsklasse koop je een fiets die wel van goede kwaliteit is voorzien en je sowieso een heel fietsseizoen vol kan maken als je 1 a 2 keer per week zal gaan fietsen.
Fietsen tussen de 1000 en 2000 euro zijn weer van betere onderdelen voorzien die de kwaliteit en de levensduur van de fiets omhoog brengen. Deze fietsen bestaan vaak uit een sportief sturend aluminium frame en de fietsen die tegen de 2000 euro aanzitten zullen vaak een volledig carbon frame hebben. Met deze fiets zal je zeker een aantal seizoenen vooruit kunnen, mits je de fiets natuurlijk goed onderhoud.
Wanneer je op zoek bent naar een fiets boven de 2000 euro dan wordt het pas echt interessant. Het aanbod is hier namelijk gigantisch. Nu worden er niet hardtails aangeboden, maar ook volledig geveerde fietsen komen nu naar voren. Een volledig geveerde fiets fietst erg prettig maar zal wel voor extra onderhoud zorgen en dus ook extra geld kosten.
3. Kijk naar de maat en maatvoering
Fietsen worden op bestelling gemaakt. Zoals dure schaatsen of goede loopschoenen. Geen fiets hoeft te groot of te klein te zijn, hij moet gewoon passen. Het moet passen bij de hoogte en lengte van uw ledematen. Maar het is ook belangrijk dat het in uw cyclus past. Dat kan een andere zaak zijn. De meeste fietsen zijn er in vier of vijf verschillende maten. Gewoonlijk S-XL; maten kunnen ook in centimeters worden aangegeven. Vaak is dit tussen de 15 en 21 inch. Hier komt 15 overeen met S, 17 met M enzovoort.
Als je met ervaren fietsers praat, zul je soms horen: “Ik fiets liever een maatje kleiner, omdat ik er beter mee uit de voeten kan.” Dit is ook een goed verkoopargument als de kleinere motor nog in de showroom staat. Laat je niet misleiden, want zo’n kleine fiets is zenuwslopender en beweegt meer. Hij is snel te besturen, maar ook erg “wiebelig”. Kies dus de maat die je nodig hebt en niets anders.
Om te weten welke maat u nodig hebt, is het nodig een paar maten op te meten. De grootte van het frame dat u nodig hebt, hangt af van uw lengte. Uw hoogte aan de binnenkant van uw voeten helpt ook om duidelijkheid te scheppen. Voor een goede meting adviseren wij dan ook om naar fietsfitter te gaan. Mocht je er zelf niet zoveel verstand van hebben dan is dit de beste oplossing om te achterhalen welke fiets voor jou geschikt is.
4. Wat is je doel?
Er zijn veel verschillende dingen die je kunt kopen. Denk dus niet alleen aan hoe vaak je gaat fietsen, maar ook aan waarvoor je gaat fietsen. Wil je het bos in omdat je het zat bent om met je motor te racen? Of omdat je net begint en de natuur in wilt. Dan voldoet een hardtail of een full suspension fiets met maximaal 120 millimeter veerweg prima. Je houdt van foto’s uit het buitenland en je denkt dat je het “echte” mountainbiken wel eens zou willen proberen. Denk dan een stap verder. Als je van techniek, mooie trails en bergavonturen houdt, is het zonde om nu een hardtail te kopen. Dan heb je een fiets nodig met meer vering.
Fietsen zijn net auto’s. Je benadert de dealer, maakt je keuze en weg ben je. Pedalen, water mandje en fietscomputer… Je wilt het allemaal, maar niets ervan is inbegrepen. Wat is zinvol om nu en later te kopen?
Als beginner moet je aan veel dingen wennen, waaronder het klikken op de pedalen. Het klinkt eng, vastgeketend zitten aan een fiets, en misschien is het dat ook wel een beetje. Maar eerlijk gezegd, als zoveel mensen het kunnen, hoe moeilijk kan het dan zijn? Als u de aankoop van pedalen uitstelt, leert de ervaring dat uitstel een slechte zaak is. Wat een schande.
Tubeless banden
De banden op fietsen in de categorie €1000+ zijn bijna altijd “tubeless ready”. Dit betekent dat u zonder binnenband kunt rijden. De lekvrije vloeistof vult de kleine gaatjes in de band. Dit betekent dat je minder vaak aan de kant zult staan. Het geheel is ook veel gemakkelijker te hanteren. Sommige merken, zoals Giant, bieden zelfs standaard tubeless banden aan. Hieruit blijkt onmiddellijk de toegevoegde waarde van het systeem. De fietsen van ± 2.000 euro hebben wielen/banden die eigenlijk alleen voor tubeless kits ontworpen zijn.
Vijfde wiel
Vraag de fietsenmaker om je frame op te meten. Zijn uw zitbeentjes meer of minder gespreid dan gemiddeld? Dan is het een goed idee om uw zadel onmiddellijk te vervangen. Dit kan vaak voor hetzelfde bedrag of voor een kleine meerprijs. Het rijden op een fiets met een te smal zadel leidt vaak tot de zogenaamde “zadelpijn”. Het is goed als je een voorsprong kunt krijgen.