Een mountainbikeslot of slot voor je racefiets moet aan andere eisen voldoen dan een fietsslot voor je e-bike of stadsfiets. Als je met je sportfiets een ritje gaat maken, wil je zo min mogelijk gewicht meenemen. Een zwaar kettingslot is dan bijvoorbeeld niet praktisch. Maar wil je ’s avonds je dure sportfiets veilig op slot zetten, dan is een kettingslot wel een goed idee. In deze blog lees je waar je op moet letten bij het uitzoeken van een mountainbikeslot of racefietsslot.
Verschillende fietssloten voor je racefiets of mountainbike
In tegenstelling tot e-bikes en stadsfietsen, heb je voor je sportfiets minder keuze uit fietssloten. Fietsers of mountainbikers willen niet met een te zwaar fietsslot rondlopen. Een MTB slot of slot voor je racefiets is gemaakt om makkelijk mee te nemen in een zadeltas, om je middel, in de achterzak van je fietsshirt of om te monteren op de plaats van een bidonhouder. Laat je je sportfiets lange tijd op een openbare plek staan? Dan is een stevig kettingslot met ART-keurmerk een echte aanrader.
Het kabelslot
Het kabelslot is het meest populair onder wielrenners en mountainbikers. Dit heeft een belangrijke reden. Een kabelslot bestaat uit een flexibele staaldraad met een kunststof omhulsel, waardoor het slot relatief licht en compact is. Hierdoor kunt u het slot gemakkelijk meenemen op uw sportfiets. Vooral voor wielrenners is dit een belangrijk punt, want elke gram telt bergop. Tegelijkertijd is het gewicht en formaat van een kabelslot ook een nadeel. Een kabelslot is erg kwetsbaar en kan gemakkelijk worden doorgesneden. Wil je tijdens je fietstocht iets gaan drinken? Dan is een kabelslot ideaal om je fiets snel, veilig weg te zetten.
kabelslot racefiets of mountainbike
Kabelsloten zijn er in twee soorten sluitmechanismen, namelijk kabelsloten met een cijfercode en met een sleutel. Het voordeel van een kabelslot met een cijferslot is uiteraard dat u geen sleutel kwijt kunt raken. Wil je een kabelslot met cijfercombinatie dat zo compact en tegelijkertijd zo licht mogelijk is om mee te nemen op je fietstocht? Dan is een Abus Combiflex kabelslot perfect voor jou. Dit slot past bijvoorbeeld gemakkelijk in je zadeltas, omdat de kabel eruit getrokken kan worden.
Vind je het prima om je kabelslot te openen met een sleutel? Dan is het Safeman kabelslot een goede optie. Door de ronde vorm van dit compacte slot kun je de kabel na gebruik netjes oprollen.
Het vouwslot
Naast een kabelslot kunt u ook kiezen voor een vouwslot. Dit type slot bestaat uit lange, stevige schakels die u eenvoudig kunt in- of uitvouwen. Een vouwslot is zeer compact en daardoor gemakkelijk mee te nemen op de racefiets of mountainbike. Soms wordt een vouwslot geleverd met een houder voor het frame. Zo kun je je slot gemakkelijk meenemen op je racefiets of mountainbike.
Het nadeel van een vouwslot kan het gebrek aan flexibiliteit zijn, waardoor je je sportfiets niet altijd aan een vast object kunt vastzetten. Wel zijn vouwsloten soms verkrijgbaar in verschillende lengtes.
Wil je een lichtgewicht fietsslot voor bijvoorbeeld op de weg of voor een fietsvakantie? Dan is een Abus vouwslot zeker een aanrader. Een vouwslot van Abus is licht, compact en gemakkelijk mee te nemen.
Het kettingslot
Een kettingslot is een van de veiligste fietssloten om je fiets te beschermen tegen diefstal. Dit komt doordat het slot bestaat uit geharde stalen schakels, waardoor gelegenheidsdieven je fiets niet gemakkelijk kunnen meenemen. Het nadeel van een kettingslot is dat dit slot een stuk zwaarder is dan de andere fietssloten. Als je een zwaar kettingslot aan je frame hangt, kan dat krassen en beschadigingen veroorzaken. Daarom zijn ze minder geschikt voor sportfietsen. Er is echter een oplossing, de kettingsloten van Hiplok kun je als een riem aan je heup dragen. Dit voorkomt veel schade aan uw dure sportfiets.
Kettingslot voor racefiets of mountainbike
Dit fietsslot voor je MTB of racefiets kun je gemakkelijk als een soort riem op je heupen dragen.
Ook worden sommige kettingsloten geleverd met een beschermhoes. Ga je een langere tocht maken? Dan telt elke gram en is het dragen van een kettingslot op je racefiets of mountainbike waarschijnlijk niet de handigste optie.
Berg je racefiets of mountainbike veilig op
Wil je je racefiets of mountainbike voor langere tijd stallen? Dan wil je natuurlijk dat je fiets veilig staat. Zeker als je geen stalling hebt, is het belangrijk om een goed fietsslot aan te schaffen. Het beste is om te kiezen voor een ART slot, of een fietsslot met ART goedkeuring. Dit is ook belangrijk als u uw sportfiets wilt verzekeren. U kunt ook kiezen voor een muur- of grondanker, waarmee u uw fiets stevig aan de muur of grond kunt bevestigen. Deze ankers hebben een dikke beugel van gehard staal, waardoor ze moeilijk te openen zijn. Heeft u beperkte ruimte in uw schuur? In deze blog leest u alles over de beste fiets ophangsystemen.
Lengte van je mountainbikeslot of racefietsslot
Naast het type slot is het ook belangrijk om te kijken naar de lengte van je mountainbikeslot of racefietsslot. Welke lengte je slot moet hebben, is afhankelijk van waar je je slot wilt gaan gebruiken. Heb je een fietsslot nodig omdat je tijdens je rit op de racefiets of MTB af en toe een terrasje wilt pakken? Dan is een kort fietsslot (minder dan 50 cm) al geschikt voor u, zodat u uw wiel aan het frame kunt vastzetten.
Wil je je fiets langer en veiliger stallen? Kies dan voor een langer slot (tussen de 50 en 100 cm). Zo kunt u uw fiets gemakkelijk op slot zetten aan een vast object, zoals een lantaarnpaal, boom of fietsenrek. Wilt u meerdere fietsen tegelijk aan een vast object vergrendelen? Dan kies je best voor een zo lang mogelijk slot (tussen 101 en 150 cm). Houd er wel rekening mee dat een langer slot zwaarder is en moeilijker te vervoeren dan een kort slot.