Een nagelnieuwe racefiets kopen kost je een rib uit je lijf. Misschien is het wel verstandiger om eerst eens te beginnen met een knap tweedehandsje. Die vind je bijvoorbeeld op Findyourbike.
Misschien herken je dit: je hebt een bedrag opzij gelegd om een racefiets te kopen, maar al die prachtige fietsen gaan jouw budget flink te boven. Dan maar kijken voor een tweedehands racer. Dat is helemaal niet erg, mits de fiets goed is onderhouden door de vorige eigenaar. Voordat je een fiets koopt, is het dan ook wijs om de fiets in het echt te bekijken en het liefst een proefritje te maken. Schakelt-ie nog goed? Hoor je geen gepiep en gekraak? Zijn de wielen nog recht? Als alles is goedgekeurd, en je bent het eens over de prijs, dan is het tijd om de fiets in te laden en met een voldaan gevoel naar huis te rijden. Maar zover is het nog niet, eerst moet je er nog ‘even’ ergens eentje vinden.
Een goed startpunt is Findyourbike. Op deze marktplaats voor racefietsen, mountainbikes en overige fietsen kun je eenvoudig door middel van filters jouw zoekopdrachten finetunen. Je vindt er niet alleen maar tweedehandsjes, maar ook gloednieuwe fietsen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een carbon racer in maat 58 afgemonteerd met Shimano Ultegra en schijfremmen? De zoekopdracht levert bij mij een prachtige Specialized Tarmac Expert Disc SL6, een Cannondale Super Six Evo HiMod en Pinarello Dogma F12 op. Prachtige fietsen, maar wel duur. Door de voorkeursprijs naar beneden bij te stellen, is dat probleem ook weer opgelost. Nu kom ik als vanzelf weer bij de tweedehandsjes terecht. Het werkt allemaal heel intuïtief.
Leuk hoor, al die fietsen. Maar welke maat heb ik nou nodig? Eenvoudige vraag, ingewikkeld antwoord. Allereerst is er geen uniforme manier om een framemaat te bepalen: sommige merken meten in centimeters, andere in de maten XXS t/m XXL. Je lengte speelt een rol, maar ook de lengte van je benen, armen en romp. En dan is er nog de vraag welke zitpositie je fijn vindt: plat in wedstrijd positie of meer rechtop? Ga sowieso proefrijden. Na een paar ritjes op verschillende fietsen heb je al een indicatie welke maten bij jou passen. Tot slot één simpele stelregel: als je op het zadel zit, moet je been met je hiel op het pedaal net niet helemaal gestrekt zijn.
Een grote kras of deuk valt op, maar let ook op de kleinigheden. Een carbon frame met een piepklein scheurtje is al een no- go. Een beetje lakschade is nog wel weg te werken, maar het moet ook weer niet te groot zijn. Check daarom goed het frame en de voorvork, en kijk bij de wielen of er geen slag in zit.
Tijdens een proefritje ontdek je al snel of de fiets ergens piept of kraakt. Dat kan erop wijzen dat de lagers moeten worden vervangen, of het bracket. Gaat schakelen niet soepel. Dat kan een kwestie van af stellen zijn, maar ook van oude kabels. Is de ketting soms versleten. En hoe zien de tandwielen eruit? Check ook of het stuur soepel draait en de remmen goed werken. Al die zaken zijn van belang. Twijfel je? Niet doen.
Je kunt onderhandelen of je kunt het niet. Als de fiets er in het echt toch niet zo mooi uitziet als op de foto’s, dan is er misschien wel ruimte om over de prijs te onderhandelen. Voor een fatsoenlijke aluminium racefiets leg je al gauw minimaal 300 euro neer. Een fiets met Ultegra is nog iets duurder. Zitten er knappe wielen met hoge velgen in de fiets? Check dan even goed of die in de koop zijn inbegrepen. Zo ja, hoe is de staat? Goed? Dan heb je een topdeal.
Heb je absoluut geen verstand van racefietsen? Neem dan iemand mee die er wél kijk op heeft en voorkom dat je een kat in de zak koopt. Zelfs als je een proefritje maakt, kom je waarschijnlijk niet achter dingen die hij of zij wél opmerkt. Alles rijdt namelijk al gauw beter dan die antieke barrel waar je al jaren je kilometers op maakt. Vertrouwen is goed, controleren is beter.
• Laat de wielen draaien en controleer of deze recht zijn. Een kleine zijdelingse slag is nog wel te verhelpen.
• Controleer de banden op scheuren en slijtage.
• Controleer of de remblokjes nog niet helemaal versleten zijn. Vervangen is overigens zo gedaan en niet al te duur.
• Kijk of de ketting niet te veel versleten is. Dat kan met een kettingmeter, of door hem aan de voorkant van het grote tandwiel naar voren te trekken. Dat mag niet te ver kunnen.
• Controleer het schakelmechanisme. Kun je alle kransjes achter gebruiken? Schakelt hij voor makkelijk?
• Loop het frame na op scheurtjes. Bekende plekken zijn bij de zadelpen en daar waar de verschillende buizen elkaar ontmoeten.
• Check de tandwielen. Die mogen niet te puntig zijn. Even vergelijken met nieuwe geeft al snel aan hoe ver ze versleten zijn (zet een foto van een nieuwe cassette op je telefoon).
• Controleer de balhoofdlagers. Als je de voorrem inknijpt en de fiets van voor naar achter probeert te bewegen mag er geen speling voelbaar zijn.
• Draai het stuur van links naar rechts. Dit moet zonder haperingen kunnen.
Dit is een artikel uit de Startersgids. Voor €6,95 haal je ‘m in huis door hier te bestellen!