Als je willekeurig honderd fietsers laat stoppen en de bandendruk controleert, zal je verbaasd zijn hoeveel mensen er onderweg zijn met de verkeerde bandendruk. Althans: echt goed of fout is er in dit geval niet, want zolang er lucht in een band zit kun je fietsen. Toch haal je enkel het maximale uit je band als je de optimale bandendruk weet. Eenmaal als je de ‘sweetspot’ hebt bereikt zul je ten volle kunnen genieten van de band.
Vroeger telde de vuistregel ‘1 bar per 10 kilo lichaamsgewicht’. Gelukkig is dat verleden tijd, want met carbon velgen en de steeds bredere banden was dit niet goed gekomen. Er wordt tegenwoordig meer ingezet op soepelheid, lekbestendigheid en grip dan dat het enkel om snelheid gaat. Vanzelfsprekend zal je iets sneller thuis zijn als je de banden goed hard zet, maar je verhoogt tegelijkertijd de kans op lekrijden en boet in op grip en comfort.
Voordat we verklappen wat de beste druk is raden we aan even eerst het volgende te lezen. Om tot de optimale druk te komen zijn er een aantal factoren belangrijk. Zonder er verder heel diep op in te gaan leggen we kort uit waar er rekening mee gehouden moet worden. Verder willen we graag benadrukken dat de optimale bandendruk daarnaast nog afhangt van de persoonlijke voorkeuren en de ondergrond. Ervaren fietsers zullen bijvoorbeeld met lagere druk offroad rijden als ze veel in het zand rijden. Laten we zeggen dat het een mooi uitgangspunt is en dat je vervolgens eens gaat experimenten met wat meer of minder druk.