CategoriesTips en advies

Fietsonderhoud: 5 basistips die altijd handig zijn

Houd je van fietsen, dan weet je hoe fijn het is als je fiets het goed doet en soepel loopt. Een beetje liefhebber doet dan ook aan fietsonderhoud en verzorgt zijn of haar karretje regelmatig. Ben je niet zo van de fietszorg, en meer van de routes kiezen of de lunch regelen, kijk dan je fietsmaatje lief aan. Misschien wil hij of zij wel deze tips toepassen voor je.

Fietsonderhoud

1. Schoonmaken

Het schoonmaken van je fiets met een doekje en lauwwarm water is voor echte liefhebbers van hun rijwiel en bijbehorende onderdelen een heerlijke bezigheid. Maar ook voor anderen is dit nuttig. Zo zorg je namelijk dat alle viezigheid en eventuele pekel verdwijnt. Dat scheelt roest en ellende op termijn. Daarnaast zit je met je zit met je neus op je fiets en is er meer kans dat gebreken en beginnende slijtage je opvallen.

2. Controleren

Controleer alle bewegende delen, zoals ketting, tandwielen, kabels, versnellingen, balhoofd, bracket. Functioneert alles nog? Voelt het stroef, of hoor je geluiden die niet horen? Controleer ook de remmen. Werken ze naar behoren? Heb je handremmen met remblokjes, kijk dan of die niet versleten zijn. En nu je toch bezig bent, bekijk de pedalen eens goed: zijn die nog stroef? Er gebeuren best veel ongelukken met fietsers van wie de voet van de trapper slipt. En hoe staat het met de wielen? Zit er geen slag in je wiel? Zijn alle spaken nog heel?

3. Ketting smeren

Druppel of spuit de kettingolie gelijkmatig bovenop de zijplaatjes van de ketting, terwijl je de ketting achteruit draait. Smeer zuinig. Probeer te vermijden dat je met een lap de overtollige olie er weer af moet vegen, want dan kun je ook vuil tussen de schakels drukken.

4. Banden oppompen

Heel veel mensen rijden op te zachte banden rond, dat fietst niet lekker en is ook niet goed voor band en velg. Op de zijkant van de band kun je zien wat de druk (in bar) jouw banden moet zijn. En kijk ook even goed naar slijtage: zitten er scheurtjes in de band?. En naar het profiel: is dat aanwezig genoeg?

5. Voor e-bikes: accucheck

Als je je e-bike een tijd niet hebt gebruikt of de laatste tijd twijfelt aan z’n prestaties: laat de accu controleren.

Dit is een artikel van onze partner Fiets Actief.  Lees ook: Nieuwe accu of je oude laten opknappen?