CategoriesTips en advies

Lek rijden is steeds zeldzamer. Toch pech? Wiel demonteren in 10 stappen

Dankzij steeds betere banden rijd je steeds minder vaak lek. Mocht het je dan toch gebeuren, dan is het wel zo fijn als je weet hoe je je wiel uit het frame kunt pulken: je wiel demonteren. En hoe je hem ook weer terug monteert natuurlijk. We leggen het uit in 10 stappen.

Wiel demonteren

Stadsfietsen, hybrides, trekkingfietsen, e-bikes, speed pedelecs: ze hebben allemaal goede banden die minder vaak lek gaan. Dat hebben we met name te danken aan de eerste elektrische fietsen. Bij die logge tweewielers was het enorm lastig om de wielen er bij een lekke band uit te halen. En als ze er weer in moesten, dan hadden ze soms zelfs kalibratie nodig. Om dit soort onhandige situaties zoveel mogelijk te voorkomen, gingen de banden­fabrikanten hun producten steeds meer anti-leklagen geven.

Resultaat is dat lek rijden inmiddels bijna onmogelijk is. geworden. Nadeel is wel dat banden zwaarder zijn geworden. Ruim een kilo is geen uitzondering. Een zware e-bike optillen en omdraaien is sowieso een fikse klus. Daarom hebben veel e-bikers een voorziening voor pech onderweg. De ANWB-leden heeft de Wegenwacht Fiets Service, die 24/7 hulp biedt in heel Nederland en België. Ook rijwielhandelaren geven dit soort service voor hun vaste klanten via FietsNed. En in noodgevallen heb je altijd nog het stappenplan van Fiets Actief.