CategoriesTips en advies Uncategorized

Ademhaling trainen, hoe doe je dat?

“Ik lees in deze rubriek weinig over zuurstof, of misschien beter gezegd, ademen en adem­halingstechnieken. Ik denk namelijk dat er door een optimale manier van ademhalen veel te winnen is, maar dit vergt wel enige training. Welke technieken bestaan er, welke effecten kun je daarmee bereiken en vooral hoe kun je deze technieken het beste trainen en toepas­sen?”

De vraag gaat verder: “Waar ik bijvoorbeeld zelf last van heb is dat ik tijdens een zware inspanning lucht ‘inslik’. Met als gevolg dat de zuurstof komt waar het niet nodig is, in de maag in plaats van de longen. Ik krijg dan een opgeblazen gevoel dat waarschijnlijk een negatief effect heeft op het uitzetten van de longen en dus de mogelijkheid om zuurstof op te nemen. Bijkomend effect is dat ik de opgekropte lucht nadien ‘luidruch­tig’ via de omgekeerde weg laat ontsnappen; niet altijd een leuk geluid voor mijn omgeving, maar het lucht wel op!

Tekst: Edwin Achterberg

Ademhaling en ademhalingstechnieken zijn inderdaad boeiende onderwerpen. Normaal gaat een ademhaling vanzelf zonder dat je je daarvan bewust bent. Echter, als je ademhaling om welke reden dan ook verstoord is, kan dat aanleiding geven tot ern­stige klachten met het gevoel de controle erover te verliezen. Dat kan enorm beangstigend zijn. Bij een normale ademhaling bewegen borst en buik ongeveer symmetrisch met een adempauze na de uitademing. Bij toename van de intensiteit van de inspanning ga je eerst vooral dieper en later ook sneller ademhalen en is er geen adem­pauze meer. Zeker bij intensieve inspanningen komt een te oppervlakkige ademhaling nog wel eens voor.

Als je niet diep genoeg inademt (te weinig buikademhaling) en dus te oppervlakkig ademt (te veel borstademhaling) dan geeft dat een gevoel van kortademigheid. In het julinummer van Fiets in 2016 ben ik samen met longarts Joost Janssen en de in ademhaling gespeciali­seerde fysiotherapeut dr. Carel van Wetering ingegaan op de onderwerpen astma en hyper­ventilatie. Deze keer zullen wij dieper ingaan op het trainen van de ademhaling. Hoe kun je dit doen en heeft ademhalingstraining ook zin als deze niet verstoord is? Het trainen van de adem­haling is enerzijds gericht op het verbeteren van het kracht­uithoudingsvermogen van de inademingsspieren en anderzijds op het verbeteren van het ademhalingspatroon.