E-MTB - de elektrische mountainbike

Koopadvies

2019-05-01 13:40:00

Het nieuwe fenomeen in de MTB wereld, de elektrische mountainbike.

Je ziet het met toenemende mate op de trails in Europa, de elektrische mountainbikes. In dit artikel geven we de antwoorden op je vragen omtrent de E-MTB.

Waarom een E-bike?

Er zijn redenen genoeg te verzinnen om te kiezen voor een e-bike. Je bent een stuk sneller , je hebt meer kracht op steile heuvels of je wilt gewoon mee kunnen fietsen met je fittere of snellere vrienden.

Waar moet je op letten bij het kopen van een E-bike?

De motor

Op dit moment zijn Bosch en Shimano de meest gebruikte motors voor elektrische MTB’s. Daarnaast heb je Brose, Yamaha en Panasonic als grote fabrikanten van deze motors van een e-bike. Er zijn overigens ook MTB merken die hun eigen motors voor e-bikes fabriceren. Deze markt is nog vol in ontwikkeling en er wordt continue gewerkt aan updates, betere en efficientere krachtoverbrenging en het compacter maken van deze motors.

De aandrijving

Vaak zijn elektrische MTB’s uitgerust met standaard onderdelen, welke ook gemonteerd zijn op normale MTB’s. Echter komen er steeds meer e-bike compomenten op de markt. Een voorbeeld hiervan is de SRAM EX-1, wat speciaal is ontwikkeld om het extra vermogen op te vangen die de ketting en tandwielen moeten opvangen.

Remmen

Vanwege de hogere snelheden en hoger vermogen wordt er geadviseerd om te kiezen voor extra sterke remmen. Er zijn nog weinig tot geen specifieke e-bike remmen op de markt maar in het volledig aanbod van remmen is er wel veel verschil in kracht.

Wielen

Ook bij het kiezen van de wielen moet er rekening gehouden worden met de hogere snelheid en hoger vermogen. Bij de keuze voor een lichtgewicht, smalle band zul je een hoge kans lopen met pech aan de kant te staan.

De specificaties van een E-MTB

Het gewicht

De e-bike is natuurlijk een stuk zwaarder dan de normale MTB, vanwege de motor en de accu. Maar gedurende het fietsen merk je hier niks van. Helemaal niet als de motor zijn werk doet en je dat beetje extra vermogen geeft. Het gemiddelde gewicht van een elektrische MTB ligt tussen de 20 en 24 kilo.

Capaciteit van de accu

De meeste MTB’s maken gebruik van lithium-ion batterijen met een capaciteit van 500W/u, al zijn er bikes bij die accu’s hebben met een hogere capaciteit van 632W/u. Over het algemeen hebben de motors 3 standen. Met deze standen zullen de tijdsduur van de accu’s gemiddeld variëren tussen de 1,5 uur en 2 uur rijtijd. Echter is dit volledig afhankelijk van het type parcours dat je rijdt. Deze waardes veranderen wel enorm snel omdat alle fabrikanten constant investeren in innovatie.

Reizen met een e-bike

Voor het reizen met een e-bike ben je vaak aangewezen op vervoer over de wegen. Vliegen met een e-bike is zelden toegestaan. De enige oplossing bij vliegen is het vervoeren zonder accu, en een accu huren op locatie. Wanneer je zelf met de auto gaat, let dan wel op dat je fietsendrager het gewicht van de veel zwaardere e-bike aankan.