Klikpedalen, to click or not to click

Tips en advies

2021-01-29 09:01:00

Zo, dus je hebt de knoop doorgehakt. Je gaat fietsen….op een racefiets of een mountainbike. Je hebt de bike, de mooie kleding, zelfs een coole helm ligt al klaar. Maar wat moet je nu met die pedalen? Je hoort en ziet veel medefietsers ‘klikken’. Maar dat lijkt je eng, of je ziet er het nut niet van in. Met platte pedalen en je sneakers gaat het toch ook prima?! Ja en nee, eenmaal gewend aan echte klikpedalen wil je nooit meer anders.

Bindingsangst

Het idee dat je voeten vast zitten aan je fiets is voor veel beginners een eng idee. Stel dat je snel moet afstappen en je komt niet los, wat dan? Help, stress, bel de brandweer….of nee. Denk even rustig na over de voordelen en waarom zoveel fietsers dan toch voor die enge klikpedalen kiezen.

Toegegeven, bijna iedereen die met klikpedalen rijdt is in het begin wel eens omgekukeld doordat ze vergaten hun voet op tijd los te maken. Ondergetekende is het zelfs twee keer gebeurd. Maar beide keren was het mijn ego dat de grootste schade opliep. De eerste keer gebeurde het bij een stoplicht….een bekende valkuil voor eerstejaars klikkers. Je bent zo bezig met het afremmen, het stoplicht en het verkeer om je heen dat je gewoon even vergeet dat je vastzit. En dan lig je, voor je het weet, heel sullig op je zij. Met je mooie fiets nog vast aan je voeten. No worries, het is me al jaren niet meer gebeurd. Het is dus te leren, en vrij simpel zelfs. Met deze tips rij ook jij in no-time met fancy fietsschoenen en dito schoenplaatjes je rondjes.

Dit is een artikel van onze partner fiets.nl, geschreven door Edwin Haan.