Koopgids MTB - welke type MTB's zijn er

Koopadvies

2019-05-01 10:10:00

Welke type MTB’s zijn er?

Er zijn diverse soorten MTB’s en met onderstaand artikel willen we je helpen een goede keuze te maken. De verschillen in deze fietsen is het beste uit te leggen aan de hand van de diverse disciplines. De grootste verschillen zitten in  het type vering, materiaal en vormgeving. Onderstaand leggen we uit welke fiets, de beste toepassing is voor jou beoogde gebruik. 

All mountain mountainbikes

De all mountain MTB’s is kenmerkend door zijn veelzijdigheid. Hierbij ligt de focus met name op een goede houding, om zodoende onder diverse omstandigheden de MTB goed onder controle te houden. Veelal heeft deze categorie een full suspension uitrusting met een wat zwaarder en sterker frame. Met behulp van een dropperpost kun je gedurende het fietsen de hoogte van je zadel instellen om snel te switchen tussen klim en afdaling.

 

 

Cross country mountainbikes

De Cross country MTB’s zijn vooral ontwikkeld om hoge snelheden te behalen op relatief vlakke terreinen. Dit type MTB is vaak licht gebouwd en hebben een wat kleinere veerweg (+/- 10 CM). De houding op deze fiets is wat minder comfortabel doordat je als fietser wat meer voorovergebogen zit. Voor het Nederlandse terrein is dit een veel gekozen fiets omdat hij erg sterk is op vlakke stukken en omhoog fietsen. Voor grotere afdalingen en sprongen kun je beter kiezen voor een ander type MTB.

 

 

Enduro mountainbikes

Wanneer je voornamelijk geniet van de afdalingen en de klim als noodzakelijk kwaad ziet om af te kunnen dalen, dan is de enduro MTB is voor jou. Deze fiets blinkt uit in de afdalingen maar biedt voldoende comfort om ook tussen de afdalingen prima te kunnen fietsen.

 

 

Downhill mountainbikes

De naam verraad het al, deze mountainbikes zijn volledig ontworpen om zo snel mogelijk naar beneden te fietsen. Downhill MTB werd lange tijd gecategoriseerd als extreme sport, enkel voor de echte waaghalzen. Maar de laatste jaren worden er met name in de wintersport gebieden steeds meer bikeparken geopend waarbij je met de skilift afdalingen kunt bereiken voor zowel beginner als pro.

 

 

Fatbikes

De fatbikes zijn mountainbikes met een grote funfactor. Kenmerkend aan deze fietsen zijn de dikke banden waarmee je gemakkelijk door sneeuw en los zand kunt fietsen. Dit maakt het een all-season bike.

 

 

BMX/Dirtbike

Deze stuntfiets is ontwikkeld voor mensen die willen stunten op een dirtbaan of skatepark. De BMX fiets is voor zowel offroad als weggebruik. De BMX met banden met veel profiel zie je vaak op de dirtbaan en kan worden toegerekend tot de MTB familie. Dit zijn compacte fietsen met een supersterk frame en een ideale houding voor het maken van diverse sprongen.

 

Electrische mountainbikes

De nieuwste trend in het mountainbiken, de elektrische mountainbike. Deze motor is er ter ondersteuning van het klimmen en langere tochten. De motor is niet afgesteld om hogere snelheden te bereiken maar extra ondersteuning te bieden bij moeilijk stukken in een tocht of parcours. De toepassing wordt door zowel pro’s als beginners gebruikt. Deze fiets is ook ideaal als je fiets partner iets sneller is dan jou. Deze MTB geeft je de mogelijkheid om toch samen parcours af te leggen.