Koopgids racefiets - welke type racefietsen zijn er

Koopgids

2019-03-26 15:23:00

Lichtgewicht, Aero, tijdrit of endurance racefiets?

Racefietsen zijn op te delen in verschillen groepen, namelijk Performance, Aero, Endurance of tijdrit racefietsen. In onderstaand artikelen beschrijven we de eigenschappen per type racefiets.

Lichtgewicht racefiets

De lichtgewicht racefiets is een echte alleskunner. Een van de belangrijkste maar ook meest voor de hand liggende eigenschap van deze fiets is het lage gewicht. Er zijn fietsen die zelfs onder de 5 kilo wegen! Dit is bij uitstek een fiets voor in de bergen waarbij hij op vlakke stukken iets minder snel zal zijn dan de aero fiets en ook iets minder comfortabel zit dan een endurance fiets. Deze fiets ligt qua eigenschappen tussen de andere alternatieven in met uitzondering van het lage gewicht.

 

Aero racefiets

De Aero racefiets staat volledig in het teken van Aerodynamica. Dit type racefiets is dan ook volledig ontwikkeld voor hoge snelheden. Deze fietsen zijn ideaal voor sprints, wedstrijden en triathlons. Door het aerodynamische houding neemt het comfort voor de fietser af en dit maakt het een minder geschikte fiets voor lange afstanden. De houding op deze fiets is erg aerodynamisch en gestrekt waardoor je hard kunt fietsen maar bij lange ritten mogelijk last van je houding kunt krijgen. De dikke buizen en het relatief grote frame maakt het ook een relatief zware fiets en dit maakt het ook niet geschikt voor in de bergen.

 

Tijdrit racefiets

De tijdrit racefiets lijkt in veel aspecten op de Aero racefiets maar heeft dankzij een aantal unieke elementen een geheel unieke beleving. De grootste aanpassingen zijn vindbaar in het frame en het stuur. Deze fietsen zijn volledig ontwikkeld voor de discipline tijdritten. Voor comfort en wendbaarheid is dit geen juiste keuze maar voor de echte tijdrit specialisten zijn dit de ideale fietsen.  

 

Endurance racefiets

Deze fiets staat volledig in het teken van comfort en duurzaamheid. Dat maakt de fiets erg geschikt voor lange afstanden en slechte ondergronden (zoals de bekende Kasseien). De Endurance racefiets is over het algemeen geschikt voor fietsers met een lage mate van competitieve drang hebben en lange ritten willen maken met zoveel mogelijk comfort.