Onderhoud aan je racefiets of MTB

Tips en advies

2019-03-26 15:23:00

Wanneer je een trotse bezitter van een racefiets bent, wil je deze natuurlijk ook goed onderhouden. Er zijn een aantal elementen die wij adviseren regelmatig te onderhouden. Zie onderstaande voor de zaken waar je op moet letten:

Schoonmaken fiets

Stap 1 van het schoonmaken is de bewegende en roterende onderdelen van je fiets goed te ontvetten met een ontvetter. Dit doe je door het ontvettingsmiddel goed in te laten trekken en vervolgens met een borstel het vuil eraf te boenen. Belangrijke onderdelen om niet te vergeten zijn de remmen, ketting, derailleurs, cassette en kettingbladen. Hier kan zich veel vuil ophopen en dit is niet goed voor de levensduur van je fiets.

Na het ontvetten en borstelen spuit je de fiets in het geheel af. Let op dat je de waterstraal niet te hard zet en dat je niet teveel op de lagers spuit. Daarna kun je met speciale reinigingsmiddelen het frame van je fiets nog na-poetsen voor een extra glimmend effect.

Ten slotte kun je alle bewegende en roterende onderdelen weer smeren met een smeermiddel. Het is hierbij wel belangrijk dat de fiets helemaal droog is.

 

Bandenspanning en bandenkwaliteit

Het is erg belangrijk om periodiek je bandenspanning en je bandenprofiel te controleren. Vaak wordt er geadviseerd om de banden tussen de 7 en 9 bar op te pompen. Een vuistregel die vaak gebruikt wordt is 1 bar per 10 kilo lichaamsgewicht. Echter is dit ook afhankelijk van het weer en het wegdek. Bij een wat lagere bandenspanning krijg je iets meer controle over je fiets en bij hogere druk heb je minder grip, maar wel meer snelheid door de lagere weerstand.

Voor de bandenslijtage dien je te letten op scheurtjes en de vorm van de band. Wanneer de band vierkant oogt dien je deze te gaan vervangen. Verder is het belangrijk om steentjes en ander vuil te verwijderen.

Voor de MTB geldt hetzelfde onderhoud alleen daar wordt meestal als vuistregel gebruikt dat de band een druk tussen de 2 en 3 Bar dient te hebben. Bij een parcours met veel obstakels, stenen en wortels een iets hogere spanning en bij een zanderig parcours een wat lagere spanning.

 

Kettingslijtage

Met een kettingchecker kan je de slijtage van je fietsketting bepalen. Door versleten fietsketting slijt de cassette sneller en dit wil je voorkomen. Vervang daarom op tijd de ketting van je fiets. Een veel gebruikte vuistregel is dat de ketting vervangen moet worden bij een slijtage van 0,75 en hogerRemslijtage

Het onderhoud van je remmen is natuurlijk erg belangrijk om veilig te kunnen fietsen. Er zijn natuurlijk verschillende soorten remmen, waaronder de velgrem (race remhoef), hydraulische schijfremmen en mechanische schijfremmen. De slijtage bij vuil, modder en water is groter bij de velgrem, maar bij de schijfremmen is het onderhoud weer complexer. Voor alle soorten remmen geldt dat deze goed gereinigd moeten worden en vooral na ritten in de regen. Op de materialen staat vaak aangegeven wat de maximale slijtage mag zijn, tot ze vervangen moeten worden.

Versnellingen

Je versnellingen zijn een belangrijk onderdeel voor goede prestaties op je racefiets. Om soepel te kunnen blijven schakelen moet dit ook goed onderhouden worden. Je kunt de kabelspanning verhogen of verlagen wanneer dit nodig is. Wanneer je merkt dat je minder soepel schakelt kun je ook de derailleurs opnieuw afstellen.

Kabels

Het tijdig vervangen van kabels wordt geregeld vergeten maar is ook een belangrijk onderdeel van het onderhoud aan je fiets. Dit hoeft minder vaak dan bovenstaande zaken maar is minstens zo belangrijk. Wanneer je de kabels tijdig vervangt, gaan je prestaties qua remmen en schakelen ook weer vooruit. Verder wil je voorkomen dat een van de kabels knapt tijdens een rit.